Waar de eerste rustige periode voor een ZZP’er vooral zorg oplever (hoe kom ik weer aan werk?), zijn rustige periodes voor mij nu heerlijk. Het werk dat er ligt is niet zo urgent, wat dan ook maakt dat ik wat minder uren werk. Genietend van de zon en het buiten wandelen met onze hond Dexter, brengt dat wel altijd weer een moment van bezinning met zich mee. Want wat vind ik van wat ik doe? Voel ik me lekker daarbij? Zijn er nog dingen die ik graag zou willen proberen, ontdekken?

Dromen vs. hier en nu

Altijd. Het zit in mijn aard om nieuwsgierig te zijn naar wat (nog) niet is. Daarmee zit het ook in mijn aard om veel na te denken over de toekomst. Maar wat daarbij wat mij betreft leidend is, is uitgaan van het nu. Hoe vaker ik me terug roep naar het hier en nu, hoe fijner ik me voel. Want hier en nu is er gewoon, en is nu heerlijk rustig.

Hoe verhouden die zich tot elkaar? Dromen over de toekomst en genieten van het heden. Ik heb het antwoord niet. Ik kom zo ver: het is een balans. Beide brengt me geluk, beide wil ik graag. Het één is wel wat makkelijker voor mij (dromen) en daarom is het terug-roepen van mijzelf belangrijk. Daar moet ik bewuster mee omgaan.

Een bedrijf opzetten

Eigenlijk wilde ik een blog schrijven over de vraag die me al jaren bezig houdt: wil ik een bedrijf opzetten (met personeel)? Ik ben weer bezig met dromen. Als ik die vraag beantwoord vanuit het hier en nu, wordt het niet makkelijker. Wat ik nu doe vind ik leuk, kan ik goed en geeft veel voldoening. Dat is een soort van veilige haven; hier en nu is goed. Waarom zou ik dat veranderen?

Tegelijkertijd is alleen ook maar alleen, en brengt dat wel financiële risico’s met zich mee. Als ik niet kan werken, is er geen inkomen. Maar waar ik in praktijk meer over twijfel… Ik hecht heel veel waarde aan het hebben van een team, mensen om mij heen die bezig zijn met hetzelfde. Dat heb ik natuurlijk wel binnen projecten, maar dat is altijd part-time én tijdelijk. Wat me wel weer veel vrijheid en diversiteit geeft.

Keuze: vast vs. vrij

Al schrijvende merk ik nu dus: dát is de keuze: vastigheid (team) vs. vrijheid en diversiteit. Daar naar kijkend zit ik nu in een goede balans. Als ik zou gaan voor een eigen bedrijf opzetten, krijg ik daar een vast team voor terug, maar gaat mijn werk minder divers zijn en heb ik meer verantwoordelijkheden (minder vrijheid).

De enige vorm waarin ik die wel realistisch vind: niet alleen iets opzetten, maar een gedeelde verantwoordelijkheid aangaan. Dus in partnerschap iets opzetten. Maar hoe, of wat… Ik heb nog geen idee! Misschien moet ik nog maar even gaan wandelen 😉

© Copyright 2016 - 2020 - LinDialoog