Je identiteit vormen. Dat doe je als je ouder wordt. Hoe meer meningen je om je heen hoort, hoe meer eigen mening je krijgt. Of dat nou gaat om gehoord willen worden of duidelijkheid creëren voor jezelf – het helpt in elk geval om gedachten te orden in een wereld voor impulsen.

Waar dat als persoon gebeurt, gebeurt dat ook bij een bedrijf. Ieder bedrijf komt voor keuzes te staan waarin de ondernemer moet beslissen wat hij vindt of wat hij wil. Bijvoorbeeld, is de klant koning? Wat ben je bereid zelf te investeren in jouw bedrijf, of in een specifieke opdracht? Hoe begeleid je personeel?

De ene ondernemer maakt die identiteit wat explicieter dan de andere. Voor mijn werk heb ik vaak te maken met het vormen van kernwaarden, boilerplates en andere elementen die iets zeggen over wie jij bent. Voor jezelf is dat lastiger. Daarom had ik in juli mijn heidag, waarbij ik al tot kernwaarden kwam.

Nu is het zo, van iedere opdracht leer je. Bijvoorbeeld over wie je bent en wat je wilt. Maar ook over wat je níet wilt. Het zijn keuzes die je in het alledaagse leven maakt, maar die je helpen bij het beter ondernemen in de toekomst.

Een duidelijke trend in modern ondernemen is het menselijk zijn. Niemand is perfect. Iedereen maakt fouten. Ook bedrijven, dit zijn immers ook maar mensen. En dat is oké. Niemand verwacht dat je perfect bent. Mensen willen eerlijk behandeld worden en iemand die meedenkt, helpt. Niet iemand die klakkeloos doet wat zij zeggen.

Er zijn nog genoeg organisaties waar dit niet zo is, waar de klant koning is. Of de baas. Waar een heel sterke hiërarchie heerst. Mij hoor je niet zeggen dat dat niet werkt, er zijn bedrijven die enorm succesvol zijn door juist zo te werken. Denk aan Steve Jobs, en Apple.

Maar mijn stijl is het niet. Ik geloof in samen, in gelijkheid, in motivatie, teamwork en willen leren en groeien. Dat is een keuze. Het is ook niet mijn ambitie om een enorm groot bedrijf op te zetten. Het is mijn ambitie om betekenis toe te voegen. Om mensen te helpen. Met communicatie, met advies, met ondersteuning en wie weet zelfs met een baan. Ik geloof wel degelijk in de kracht van een iets groter bedrijf, maar wil dat op mijn manier doen.

© Copyright 2016 - 2020 - LinDialoog